Waterdichtheid

Aanduiding waterdichtheid

De mate van waterdichtheid van uw horloge is aangegeven op de deksel of wijzerplaat. Horloges met 30 meter of 3 ATM zijn spatwaterdicht, 50m /5atm zijn onder te dompelen in water, 100m/10ATM is zwemmen mogelijk, en pas vanaf 150m/15ATM zijn horloges te gebruiken om in het water te springen vanaf een duikplank o.i.d.

Uitleg waterdichtheid

Het uurwerk zit in een doosje (de horlogekast) en de drukvastheid is een vertaling van het volgende: De letterlijke druk die plotseling op een horlogekast kan worden uitgeoefend zonder dat deze vervormd. Zou het horloge onder water vervormen (bij het duiken in het water) dan perst de kast zich samen en komt onder water weer terug in zijn normale vorm en kan zich vol zuigen met water. Daarom zijn bijvoorbeeld horloge glazen oplopend in dikte van 0,8 tot 3,0 millimeter.

Condens in het horloge en toch waterdicht

Vocht in het horloge zet zich meestal af in druppels tegen het glas, meestal is dit gevolg van een lekpunt in de kast maar dat hoeft niet zo te zijn. Een waterdichthorloge heeft lucht in de kast zitten, en deze lucht heeft een normale vochtigheid. Bij grote temperatuur verandering van warm naar koud (een extreem voorbeeld van uit de sauna een ijsbad inspringen) zal het vocht uit de lucht neerslaan op het horloge glas. Mocht condens snel wegtrekken dan is het horloge waarschijnlijk lek. Blijft het dagen zitten dan is het niet lek, maar laat het wel zo snel mogelijk verwijderen.

Lekpunten in uw horloge

Vele mensen denken bij lekkage aan de horloge deksel, maar er zitten veel meer pakkingen in een horlogekast. De kroon (om de tijd bij te zetten) is vaak het grootste lekpunt van een horloge. Door een val of stoot kan deze krom zijn, of de pakking in de kroon is vergaan. Ook zijn alle drukknoppen potentiele lekpunten en de glazen zijn gezet in nylon ringen. Tot slot zijn er ook horlogekasten die bestaan uit verschillende componenten zoals losse glasranden en dergelijke, ook met hun eigen pakkingen.

Waterdichtheid is voor altijd

In uw horloge zitten diverse soorten kunststof, rubberen en nylon pakkingen die allen aan degeneratie onderhevig zijn. In de loop van de jaren zal het éne materiaal verharden doordat de weekmakers vervliegen, het andere materiaal zal verkleven. Daarom zal puur theoretisch gezien elk horloge na een aantal jaren zijn waterdichtheid verliezen. Dit kan natuurlijk worden opgelost door deze onderdelen te vervangen.